Cookie Jar

IMG_4160 resize2

De laatste tijd zie ik ze erg veel: glazen potten met daarin droge ingrediënten om (chocolade-) koekjes mee te maken. Het ziet er naar mijn mening erg origineel, creatief en leuk uit. Deze heb ik dan ook direct zelf gemaakt en tijdens een babyshower cadeau gegeven, maar dan uiteraard wel met een twist. Ik heb namelijk niet alleen pure, melk en witte chocolade gebruikt, maar ook blauwe m&m’s (ze verwachtte een jongetje). Op deze manier worden normale chocolade koeken ineens ‘kraamkoeken’.

De droge ingrediënten zijn daarbij lang te bewaren in de glazen pot. Dus mocht je net als ik, deze ‘cookie jar’ tijdens een babyshower cadeau geven, dan is een positieve bijkomstigheid dat de aanstaande ouders deze koeken later kunnen maken en aan het kraambezoek kunnen serveren. Bijvoorbeeld als ze door de grote voorraad beschuit met muisjes heen zijn, of gewoon wat anders willen serveren.

Als je dit als cadeau wilt geven heb je nodig:
1 glazen voorraad pot van 750 ml of 1 liter (te koop bij IKEA, HEMA, Xenos), maar je kunt ook een oude appelmoes pot gebruiken
75 gram cacao poeder
300 gram gewone of basterdsuiker (lichtbruin voor het mooiste effect bij de verschillende laagjes)
275 zelf rijzend meel of 270 gram bloem + 1 zakje bakpoeder
25 gram Witte chocolade
25 gram Melk chocolade
25 gram Pure chocolade
25 gram Blauwe m&m’s of smarties voor een jongen (zonder pinda) OF
25 gram Roze m&m’s of smarties voor een meisje. (zonder pinda)

Dan ga je de laagjes vormen. Ik heb zelf het een en ander uitgeprobeerd en vind zelf het volgende de handigste manier om de laagjes te vormen: Begin allereerst met 75 gram cacao poeder. Dit gaat behoorlijk stuiven, dus ik heb een spuitzak gebruikt en het spuitgat tegen de bodem van de pot gezet. Op deze manier kan er weinig verstuiven. Mocht er toch wat verstoven zijn aan de binnenkant van de glazen pot, dan kun je proberen dit schoon te maken met een keukenpapiertje. Hierna maak je een laagje met de helft van de basterdsuiker. Je moet dit goed aandrukken zodat de cacaopoeder geen kant meer opkan. Daarna volgt een laag met alle bloem. Ook dit kan weer verstuiven, dus ben voorzichtig. Tot slot volgt de laatste laag met de andere helft van de basterdsuiker. Ook deze laag moet je goed aandrukken. Op deze manier kun je de glazen pot zelfs bijna op de kop houden en dan nog blijven alle lagen goed zitten. Handig als je het cadeautje een eindje moet vervoeren.

Bij de 1 liter potten kan de chocolade aan de bovenkant nog bij, maar bij de 500 ml of 750 ml voorraadpotten past dit niet. Als oplossing heb ik van de HEMA kleine schattige cadeauzakjes gekocht (€1-,) en hier de chocolade ingedaan. Daarna is het een kwestie van kaartjes aan de glazen pot hangen waarop staat voor wie het cadeau bestemd is, wat de persoon zelf nog moet toevoegen en de gebruiksaanwijzing. Doe er doorzichtig folie omheen, een leuke strik et voila!

Alle blauwe m&m’s zijn eruit gehaald en dit is wat je dan overhoudt.

IMG_4191 resize1

Je ziet op bovenstaande foto in de achterste potten ook gekleurde m&m’s zitten, dit was omdat ik meerdere potten had gemaakt die ik aan andere mensen cadeau kan doen. Vandaar 😉

IMG_4164 resizeLiefs,
Birds and Beebies

Bewaren