Sudocrem VS Bepanthen

Sudocrem, Bepanthen, Zinkzalf, Vaseline, Maizena, Calendula. Dit is nog maar een kleine selectie van producten die worden verkocht om de (schrale) billetjes van je kindje mee te verzorgen. Maar wat voor mij niet direct duidelijk wordt is hoe de producten gebruikt moeten worden. Wanneer wel en wanneer niet? Wat het verschil is tussen deze producten en hoe moeten ze aangebracht worden? Op het kinderdagverblijf worden bijvoorbeeld vaak Sudocrem en Bepanthen gebruikt. Dus deze producten zal ik in dit artikel met elkaar vergelijken.

Sudocrem
Sudocrem is een dikke witte crème-achtige substantie. Op de verpakking staat duidelijk dat het ‘beschermt, herstelt en verzacht’. In de bijsluiter staat in het kort het volgende:  Sudocrem geneest, beschermt, verzacht en heeft een antibacteriële werking. De crème ondersteunt en versnelt het herstellend vermogen van de huid. Dus is het ook uitermate geschikt bij luieruitslag, snijwondjes, schaafwondjes, kloofjes en voor smetplekken. Sudocrem is hypo- allergeen en is geschikt voor ieder huidtype.

IMG_4328 resize

Gebruik:
Als je Sudocrem aanbrengt voor luieruitslag, dan raad ik je aan om bij iedere luierverschoning opnieuw sudocrem aan te brengen . Het is belangrijk om de Sudocrem dun op te smeren, zodat je een lichte doorzichtige waas krijgt. Als je de sudocrem te dik op de huid smeert, dan sluit je deze als het ware af, wat het herstellen van de huid niet bevordert.  Op het kinderdagverblijf wordt vaak een soort rubberen vingerhoedje gebruikt om de zalf mee aan te brengen en maar één keer in de pot te gaan. Zo worden de minste bacteriën overgebracht.

Bepanthen:
Bepanthen is een transparante lichte substantie. Op de verpakking staat: ‘Bij luieruitslag. Beschermt én ondersteunt het natuurlijke huidherstel.’ Bepanthen baby zalf wordt gebruikt bij luieruitslag, ter verzachting van de tere babyhuid. In de bijsluiter staat dat door de speciale samenstelling bepanthen een beschermend laagje op de huid vormt. Het doorzichtige laagje sluit de huid niet af en laat haar ademen. De babyhuid wordt beschermd en haar natuurlijke kracht en evenwicht blijven behouden.

IMG_4320 resize

Gebruik
Ook voor Bepanthen geldt dat bij elke luierverschoning de billetjes eerst goed schoongemaakt moeten worden, voordat een nieuwe laag aangebracht wordt. Bepanthen is van zichzelf al transparant,  maar ook bij deze crème is het belangrijk dat je hem maar dun aanbrengt. Een voordeel van Bepanthen is dat deze al in een tubevorm komt en zo de kans op overdragen van bacteriën al minimaal is. Toch gebruik ik ook bij deze crème een rubberen vingerhoedje voor de hygiëne.

collage vingerhoedje

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar Bepanthen. Deze crème blijft doorzichtig, waardoor de te verzorgen huid goed zichtbaar is. Bij Sudocrem heb ik de neiging om er al snel een dikke laag op te smeren. Ook heeft Bepanthen geen geur in tegenstelling tot Sudocrem. De geur van Sudocrem vind ik persoonlijk nogal weeïg. Als een kind Sudocrem op heeft kan ik dat vaak door de kleding heen ruiken. Ik heb ook het idee dat als een dikke laag Sudocrem opgesmeerd wordt, de luier een meer korrelige structuur krijgt. Ondanks dat de tekst op de bijsluiters vrijwel hetzelfde is, vind ik dat de huid beter herstelt met Bepanthen. Wel is Bepanthen in verhouding veel duurder dan Sudocrem, dus dat is zeker een minpunt.

IMG_4373 resize

Liefs,
Birds and Beebies

Bewaren

Bewaren